ДаНС

Друштво архитеката Новог Сада / ДаНС

Светозара Милетића 20, Нови Сад
+381 (0) 21 524 991

Друштво архитеката Новог Сада (ДаНС) поникло је на четрдесетогодишњој традицији локалног струковног организовања архитеката у Новом Саду које се може пратити од 1920. године када је основана Новосадска секција Удружења југословенских инжењера и архитеката. ДаНС је настао из новосадске подружнице Савеза архитеката Војводине, а првобитни назив му је био Друштво архитеката Среза Нови Сад. Удружење је званично основано 1960. године као независна струковна организација архитеката, добровољно удружених чланова, а данашњи назив добија 1965. године. У години оснивања ДаНС је имао 85 чланова, а први председник био је арх. Петар Танасијин. Удружење данас броји 613 чланова различитих пракси, од архитектонског и урбанистичког пројектовања, планирања, истраживања и едукације, преко пејзажне архитектуре, заштите културног наслеђа и заштите животне средине, сценског дизајна и уметничких пракси, до информационих технологија и виртуелног простора.  

Најзначајније манифестације чији је ДаНС оснивач су Салон архитектуре Нови Сад и Дани архитектуре Нови Сад (покренути 1993), те Награда за архитектуру „Ђорђе Табаковић” – најзначајније признање Друштва архитеката Новог Сада за животно дело, први пут додељено 1995. године архитекти Павлу Жилнику. Уз то, ДаНС често организује изложбе, предавања, дискусије, радионице и едукативне програме за чланство и јавност. Од 2017. године реализује пројекат „Фокус на модернизам”, а од 2019. и пројекат „Урбанистичка стража”. ДаНС се такође бави и издаваштвом, а најзначајнија публикација коју издаје свакако је ДаНС, часопис за архитектуру и урбанизам, који излази од 1982. године. ДаНС је од оснивања био партнер града, покрајине и државе у расписивању архитектонско-урбанистичких конкурса, као и на другим пословима од јавног значаја у домену струке. ДаНС се налази у саставу Савеза инжењера и техничара Војводине, као и у саставу Удружења архитеката Србије, репрезентативног струковног удружења на нивоу државе.

Тајмлајн ДаНС-а

Из историје удружења

1960.
Првог јула 1960. године одржана је Скупштина на којој је основано Друштво архитеката Среза Нови Сад. Друштво је настало из новосадске подружнице Савеза архитеката Војводине. Први председник био је Петар Танасијин, потпредседница Нада Новаковић, а секретар Мирослав Крстоношић. У управи су били Имре Фаркаш, Сава Поповић и Богдан Главашки. Друштву су приступила 83 члана, а убрзо је примљено у чланство савезâ архитеката Војводине, Србије и Југославије.

Друштво је постало редован партнер града у организовању архитектонских и урбанистичких конкурса, у којима је имало улогу спроводиоца конкурса. Тако је одржан конкурс за Железничку станицу Нови Сад. Победио је пројекат који потписују Имре Фаркаш и Милан Матовић. На конкурсу за пар небодера на Булевару 23. октобра код стадиона победио је пројекат Зоре Митровић-Пајкић.

1961.
На међународном конкурсу за нову зграду Српског народног позоришта победили су пољски архитекти Збигњев Баћ и Виктор Јацкијевић.

Друштво је било домаћин јавног разговора о архитектури на тему „Проблем стана код насˮ, у организацији Савеза архитеката Југославије.

1962.
Одржан је конкурс за стамбени блок на Кеју жртава рације у Новом Саду. Победио је рад Зоре Митровић-Пајкић.

Одржана је прва изложба архитеката Војводине на којој су приказане реализације током претходних 15 година.

1965.
На трећој Скупштини Друштва архитеката Среза Нови Сад одлучено је да оно понесе ново име: Друштво архитеката Новог Сада. Друштво од тада није мењало свој назив, а постало је препознатљиво по скраћеници ДаНС.

Одржан је конкурс за уређење купалишта Штранд. Победио је пројекат Милана Марића.

1968.
Одржан је конкурс за три стамбена небодера на станичном тргу. Победио је рад Предрага Марјановића, Ивице Млађеновића и Петра Стогова.

Одржан је конкурс за блок стамбених небодера и ламела на Београдском кеју код железничког моста. Победио је рад бироа „Арконˮ из Београда.

Одржан је конкурс за Робну кућу „Норкˮ. Победио је рад Милана Матовића.

Одржан је конкурс за Робну кућу „Нови Сад”. Победио је рад словеначког архитекте Милана Михелича. Робна кућа је касније носила и друга имена („Стотекс, „Базарˮ).

1970.
Одржан је конкурс за стамбени блок на ивици Роткварије уз Булевар 23. октобра. Победио је рад Милана Лојанице, Лазара Цагића и Боривоја Јовановића.

Одржан је и конкурс за стамбени блок „Ада” у Новом Саду. Победио је рад београдског бироа „Арконˮ (Ђорђевић, Фрушић, Томић, Ристивојевић).

1971.
Одржан је конкурс за Филозофски факултет у Новом Саду. Победио је рад групе аутора: Александар Стјепановић, Божидар Јанковић и Љиљана Јовановић-Анђелковић.

Одржан је конкурс за универзитетске клинике на ком је победио рад групе аутора: Матић, Даковић, Дебељачки.

Одржан је конкурс за стамбени блок II на Булевару 23. октобра. Победио је рад Михајла Чанка.

Одржан је конкурс за стамбени блок II/2 на Лиману. Победио је рад групе аутора: Милан Лојаница, Лазар Цагић и Бора Јовановић.

1974.
Одржан је конкурс за стамбени блок III/2 на Лиману III. Победио је рад Маргите Радовановић и Милорада Милидраговића.

Одржан је конкурс за Новосадску банку. Победио је рад групе: Дрињаковић, Јанковић, Анђелковић, Стјепановић.

1975.
Одржан је конкурс за урбанистичко решење Новог насеља. Победио је рад групе аутора: Сава Суботин, Предраг Вранешевић и Олга Маринчић.

1977.
Одржан је конкурс за Спомен-гробље бораца НОР-а у Новом Саду. Победио је рад Чедомира Радовића и Саве Халугина.

1979.
Одржан је конкурс за урбанистичко решење Мишелук. Награђено је 6 група аутора и њихова решења од којих су 3 издвојена за даљу разраду и синтезу.

1982.
Изашао први број часописа за архитектуру и урбанизам ДаНС, главни издавачки подухват у историји Друштва архитеката Новог Сада. За насловни знак часописа је одабрано графичко решење Васе Крчмара. Часопис ДаНС излази и данас.

Отворена изложба пројеката Димитрија Младеновића „Окружје – Одреднице – Обликовањеˮ у Галерији УЛУВ у Новом Саду.

Отворена изложба пројеката Алберта Јосиповића и Мирослава Грујића у Галерији УЛУВ.

Одржан је конкурс за центар Лимана III. Победио је рад групе аутора: Арсић, Ј. Јањић, С. Мичић.

Одржан је конкурс за Електротехнички институт у Новом Саду. Победио је рад Ивана Антића.

1983.
Одржан је конкурс за идејно решење виталних саобраћајно-урбанистичких аспеката градског језгра Новог Сада. Прва и друга награда су равноправно додељене раду Миленка Пејчића и Љубинка Пушића и раду Славка Жупанског и Мирослава Грујића.

Одржан је конкурс за споменик Јовану Јовановићу Змају. Победио је рад вајара Драгана Николића.

1984.
Друштво архитеката Новог Сада је било домаћин манифестације Дани архитектуре Југославије.

1985.
Одржан је конкурс за пословну зграду Нафтагаса на Лиману III. Победио је рад групе аутора: Александар Кековић, Зоран Жупањац и Иван Пантовић.

1988.
Одржан је конкурс за споменик Јосипу Брозу Титу у Улици Модене у Новом Саду. Прва награда није додељена.

1993.
Покренуте су манифестације Дани архитектуре Новог Сада и Салон архитектуре. Тема првих Дана архитектуре је била: „Интерполација у оквиру формираних градских амбијенатаˮ.

Расписан је анкетни конкурс за идејно решење пословног центра Лимана III у Новом Саду. Прва награда је додељена групи аутора из београдског студија „IBI”: Петар Арсић, Југослав Јањић и Стева Мићић. Пројекат није реализован.

1995.
Додељена је прва Табаковићева награда за архитектуру и то архитекти Павлу Жилнику. Награда је установљена 1994. као највише признање Друштва архитеката Новог Сада за целокупни животни опус. Данас носи назив: Награда за архитектуру „Ђорђе Табаковић”.

1996.
Одржан је конкурс за комплекс Лиманске пијаце у Новом Саду. Победио је рад Милана Лојанице. Ово решење није реализовано.
Одржан је конкурс за архитектонско-урбанистичко решење Улице Модене, на ком није додељена прва награда.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 1996. је Мирослав Крстоношић.

1997.
Друштву архитеката Новог Сада је додељена Октобарска награда Града Новог Сада за издавачку делатност, тј. часопис ДаНС.

Одржан је конкурс за решење Трга слободе. Победио је рад Душана Радовановића и Ђорђа Грбића. Пројекат није реализован.

Одржан је конкурс за решење Трга младенаца. Победило је и реализовано је решење вајара Младена Маринкова и архитекте Николе Стојановића.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 1997. је Татјана Вањифатов-Савић.

1998.
Одржан је конкурс за комплекс Металс банке. Победио је рад Дарка и Миленије Марушић. Зграда банке је реализована 10 година касније, без стамбеног блока.

Одржан је конкурс за стамбено-пословну зграду на Булевару ослобођења 67. Победио је рад Дарка и Миленије Марушић.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 1998. је Зора Митровић-Пајкић.

1999.
Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 1999. је Александар-Шандор Келемен.

2000.
Одржан је конкурс за нови друмско-железнички мост са два лука преко Дунава у Новом Саду. Победио је рад инжењера Александра Бојовића.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2000. је Сибин Ђорђевић.

2001.
Одржан је конкурс за зграду Новосадске банке у Новом Саду. Победио је рад Ђорђа и Александра Недељковића из бироа „Артпројект”. Пројекат није реализован.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2001. је Ранко Радовић.

2002.
Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2002. је Душан Крстић.

2003.
Одржан је конкурс за Футошку пијацу. Победио је рад групе аутора: Дарко Полић, Александар Ковјанић и Милица Влаов. Решење није реализовано.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2003. је Милорад Бербаков.

Одржан је конкурс за општеградски центар јужно од Булевара Јована Дучића на Новом насељу. Прва награда није додељена.

2004.
Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2004. је Славко Одавић.

2005.
Одржан конкурс за уређење Трифковићевог трга. Победило је решење Наташе Војновић са сарадницима. Пројекат није реализован.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2005. је Милан Марић.

2006.
У холу зграде Бановине је одржана изложба „Десет година Табаковићеве награде за архитектуру (1995‒2005)”. Аутор изложбе је Владимир Митровић.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2006. је Драгутин Карло де Негри.

2007.
Друштво архитеката Новог Сада је издало монографију о архитекти Милораду Милидраговићу Живот посвећен архитектури аутора Владимира Митровића.

Одржан је конкурс за Музеј савремене уметности Војводине на месту фабрике „Петар Драпшин” на Лиману. Победио је рад групе из Канаде: Роберт Клеиборн, Иван Марков и Лиа Руколо. Пројекат није реализован.

Одржан је конкурс за Брод театар у Новом Саду. Победио је рад групе аутора: Бојана Вучинић, Владислав Т. Лалицки и Раде Исаиловић.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2007. је Ђорђе Грбић.

2008.
Група аутора из Друштва архитеката Новог Сада је објавила Нацрт јединствених техничких услова за пројектовање и грађење стамбених зграда и станова, са намером да он буде усвојен на нивоу града.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2008. је Миодраг Р. Јовановић.

Одржан је конкурс за пословни објекат ИМ „Матијевић” и јавну гаражу у Новом Саду. Победило је решење групе аутора: Бранислав Митровић, Игор Пантић, Јелена Кузмановић, Немања Зимоњић и Огњен Крашна, са сарадницима. Такође је одржан и конкурс за истог наручиоца за пословни објекат на Суботичком булевару, на ком није додељена прва награда.

2009.
Одржан је конкурс за Рибљу пијацу. Победио је рад групе: Петар Бојовић, Жарко Узелац и Никола Маринчић. Пројекат није реализован.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2009. је Слободан Јовановић.

Одржан је конкурс за зграду градске администрације (тзв. општеградски центар) у Радничкој улици. Победио је рад аустријског архитекте Бориса Подреке, са коауторима Готхардом Ајбеком и Ненадом Поповићем. Пројекат није реализован.

Одржан је конкурс за нови мост преко Дунава испред Тврђаве. Победио је рад групе аутора из фирми: „Понтинг” (Марибор), ДДЦ и Центар за путеве Војводине. Пројекат није реализован.

Одржан је и конкурс за монтажни објекат сувенирнице на Београдском кеју у Новом Саду. Победио је рад Дамјана Томића и Ивана Стегића.

Одржан је конкурс за трг у Беочину на ком је победио рад Срђана и Јелене Томић из Аранђеловца.

2010.
Друштво архитеката Новог Сада први пут је организовало Месец архитектуре.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2010. је Бора Радусиновић. Издата је и књига Архитектура Боре Радусиновића о животном опусу овог ствараоца, аутора Владимира Митровића.

2011.
Одржан је конкурс за доградњу Градске библиотеке у Новом Саду. Победио је рад групе аутора из бироа ДБА: Ђорђе Бајило, Јадранка Бугарски-Вујовић, Слободанка Милошевић, Јелена Кордић и Срђан Аћин. Пројекат није реализован.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2011. је Славко Жупански.

2012.
Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2012. је Слободан Кузмановић.

2013.
Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2013. је Васо Кресовић.

2014.
Одржан је конкурс за урбанистичко-техничко решење нове зграде Радио-телевизије Војводине у Новом Саду. Прва награда је додељена ауторском тиму из Београда: Драгољуб Кујовић, Ристе Добријевић и Данијела Милојевић.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2014. је Милан Стојков.

2015.
Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2015. је Радоје Цветков.

2016.
Салон архитектуре Нови Сад је први пут организован на Железничкој станици у Новом Саду.

Друштво архитеката Новог Сада је било гост у Пули на Данима архитектуре у Истри. Такође је успоставило званичну сарадњу са темишварским БЕТА Бијеналом архитектуре и ОАР Тимиş Редом румунских архитеката.

Одржана је изложба и промоција књиге афоризама Срж – природно цеђени афоризмиаутора Васе Крчмара.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2016. је Душан В. Радовановић.

2017.
Одржан је први конкурс за уређење малих јавних простора „Нова места”. Овај циклус конкурса је организован на иницијативу Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2021”. Предметне локације у овом циклусу конкурса су биле у месним заједницама: Сремска Каменица, Јужни Телеп, Ковиљ и Детелинара.

Друштво архитеката Новог Сада је први пут организовало манифестацију Фестивал културе простора на локацији комплекса „Свилара” у Новом Саду.

У Музеју савремене уметности Војводине је отворена изложба „Фокус на модернизам – Архитектура Новог Сада 1950‒1970”, из истоименог истраживачког пројекта Друштва архитеката Новог Сада и фотографа Реље Иванића. На изложби су приказане његове фотографске студије новосадских објеката.

Добитник Табаковићеве награде за архитектуру 2017. је Леонид Нешић.

2018.
Одржан је други конкурс за уређење малих јавних простора „Нова места”. Предметне локације у овом циклусу конкурса су биле у месним заједницама: Стари Лединци, Салајка, Омладинског покрета и Бегеч.

Одржан је други Фестивал културе простора у Еђшегу у Новом Саду.
У Историјском архиву Града Новог Сада је отворена изложба „Фокус на модернизам – Архитектура Новог Сада 1970‒1985”. Ово је друга по реду изложба фотографија Реље Иванића из вишегодишњег истраживачког пројекта Друштва архитеката Новог Сада.

Покренута је иницијатива за оснивање Дома савременог стваралаштва „Аграриа” на локацији бившег „Електролукса” у Ласка Гала 32 у Новом Саду. Иницијативу су заједнички покренула удружења: Друштво архитеката Новог Сада (ДаНС), Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ) и Центар за нове медије_куда.орг.

Табаковићева награда за архитектуру мења име у: Награда за архитектуру „Ђорђе Табаковић”. Добитници награде у 1997. су Миленија и Дарко Марушић.

2019.
Одржан је трећи конкурс за уређење малих јавних простора „Нова места”. Предметне локације у овом циклусу конкурса су биле у месним заједницама: Клиса, Кисач, „Гаврило Принцип” и Буковац.

Друштво архитеката Новог Сада је покренуло пројекат „Урбанистичка стража” са циљем да организовано прати планове на јавним увидима, саветује грађане по питањима урбанизма и активније се укључи у актуелну проблематику урбанистичког планирања у граду.

У просторијама Друштва архитеката Новог Сада је отворена изложба „Фокус на модернизам – Спенс”, на којој је су приказане репродукције оригиналне пројектне документације Спортског и пословног центра „Војводина”.

Добитник Награде за архитектуру „Ђорђе Табаковић” 2019. је Лазар Кузманов.

2020.
Салон архитектуре Нови Сад први пут је организован у дигиталном формату, на веб-сајту www.salonarhitekturenovisad.rs.

У Музеју савремене уметности Војводине одржана је велика ретроспективна изложба ''Награде за архитектуру 'Ђорђе Табаковић’ – Двадесет пет година континуитета 1995–2020''. Тим поводом издата је и обимна монографија истог наслова о историји награде. Аутор изложбе и монографије је Владимир Митровић.

2021.
Друштво архитеката Новог Сада је покренуло иницијативу за заштиту „Студија М” и Радија Нови Сад због најава о могућем рушењу ових објеката.

Одржан је четврти конкурс за уређење малих јавних простора „Нова места”. Предметне локације у овом циклусу конкурса су биле: Трг галерија, парк код покрајинске скупштине, видиковац изнад Моста слободе и део зелене површине уз Булевар Патријарха Павла у Новом Саду.

Одржан је конкурс за три типа фрушкогорске куће за одмор у општини Ириг. Награђени су радови Стефана Радошевића, Мирка Павловића и „Ентеријер Јанковић” д.о.о.

Добитник Награде за архитектуру „Ђорђе Табаковић” 2021. је Миодраг Лозић.

2022.
Друштво архитеката Новог Сада је издало монографску публикацију Спенс – Град у граду чији су аутори: Драгана Константиновић, Слободан Јовић, Александар Беде и Маја Момиров.

Поводом доношења новог Генералног урбанистичког плана Новог Сада до 2030. Друштво архитеката Новог Сада је објавило свој алтернативни предлог за ГУП под називом „Нови Сад 2040” у виду прогласа од 10 тачака на којима би требало да почива концепција новог плана.

Александар Беде
Александар Беде 
Кустос (ДаНС)

Докторску диплому из урбанистичког планирања и дизајна стекo je на Универзитету IUAV у Венецији. Дипломирао и магистрирао на Факултету техничких наука у Новом Саду. Фокус истраживања у области архитектонског пројектовања, историје архитектуре, политике урбанизма и дизајна и професионалних удружења. Члан ДаНС-а од 2012. године.

252 године ууметности у Војводини
Пројекат:

252 година уметности
Стратегија сећања 
Из историје уметничких удружења Војводине

Линкови:

This site was created with Mobirise themes